Záverečná správa zo študijného pobytu na Sheffield Institute for Studies on Ageing,

the University of Sheffield, Sheffield,Veľká Británia

 

 

Meno a priezvisko:               PhDr. Zuzana Takáčová

Akademický rok:                  2005-2006

 w

Pracovisko:                            Katedra výchovy k zdraviu a medicínskej pedagogiky

                                               Fakulta verejného zdravotníctva,

Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislave

 

Hostiteľská univerzita:        Sheffield Institute for Studies on Ageing, University of Sheffield,

                                               Sheffield, Veľká Británia

 

Dĺžka pobytu:                        štyri mesiace

 

 

 

Sheffield, mesto priemyslu i zelene

 

 

            Prvé informácie, ktoré som získala v snahe lokalizovať miesto svojho študijného pobytu boli v tomto znení: Sheffield je miesto v severnom Anglicku. Má rozlohu 367,94 km² a 521-tisíc obyvateľov. Tieto užitočné informácie sa dozviete, keď zadáte názov spomínaného mesta do vyhľadávača internetovej encyklopédie Wikipedia. Dnes pre mňa toto mesto znamená oveľa viac ako len pevný bod súradníc na mape sveta, predovšetkým vďaka ľuďom, ktorých som tu stretla. 

            Sheffield je štvrté najväčšie mesto Veľkej Británie. Patrí do grófstva South Yorkshire. V minulosti bol priemyselným centrom Veľkej Británie, známym predovšetkým produkciou  ocele. Zároveň je to rýchlo rozvíjajúce sa kultúrne centrum regiónu South Yorkshire.

            Napriek priemyselnému charakteru môžeme súčasný Sheffield označiť za mesto zelene. Sedem pahorkov, na ktorých sa mesto rozprestiera obklopuje množstvo záhrad, parkov a prírodných rezervácií. Z mnohých miest, ktoré stoja za zhliadnutie spomeniem aspoň niektoré: Sheffield Botanical Gardens (Botanické záhrady), založené v tridsiatych rokoch 19. storočia, známe svojím letným Shakespeare-ovským festivalom, Peace Gardens (Záhrady mieru), centrálne námestie a základný orientačný bod mesta vedúce priamo k Winter Gardens (Zimným záhradám) najväčšiemu mestskému vytápanému skleníku v Európe. Endcliffe Park,  Weston Park... a i. Mnohé z nich sú voľne prístupné a poskytujú možnosť aktívneho oddychu a športových aktivít  pre širokú verejnosť.

            Múzeá a galérie zamerané na umenie spravuje Sheffield Galleries and Museum Trust. Z najznámejších expozícií spomeňme Millennium Galleries, v priestoroch ktorých sa realizujú  putovné výstavy z  národných zbierok. Graves Art Gallery - na najvyššom poschodí hlavnej mestskej knižnice sú popri kvalitných dielach menej známych euvrópskych umelcov vystavené  menej známe práce významných umelcov 20. storočia (Picasso, Cézanne…). Weston Park Museum - lokalizované za hlavnou univerzitnou knižnicou, (bohužiaľ v čase môjho pobytu bolo vzhľadom na prebiehajúcu rekonštrukciu zatvorené) a mnohé iné.

 

            Dotvoriť obraz o socio-ekonomickom vývoji mesta umožní prehliadka expozícií priemyselných múzeí pod správou Sheffield Industrial Museum Trust: Kelham Island Museum, Abbeydale Industrial Hamlet, The Shepherd Wheel, a i. 

            K študentskému životu patrí i návšteva filmových a divadelných predstavení. Za zmienku stojí Showroom Cinema, najväčší nezávislý komplex kinosál (okrem Londýna). Zameriava sa na klubovú scénu - nízkorozpočtové, festivalové  filmy pre náročného diváka. Organizuje sprievodné aktivity  spojené s filmom. 

            Divadelné scény: Crucible Main Stage, The Studio a Lyceum Theatre ponúkajú široký repertoár modernej i klasickej drámy. Kultúrny zážitok umocňuje návšteva nezávislých divadelných scén: The Lantern, Merlin Theatre, Montgomery Theatre, či University Drama Studio.

            K známym kultúrnym pamiatkam môžeme zaradiť pozostatky opátstva z 12. storočia Beauchief Abbey, najstarší zachovaný dom postavený z kameňa a dreva z roku 1500 Bishops’ House, umožňujúci panoramatický výhľad na mesto a jeho okolie, Sheffield Manor Lodge, Cathedral of St. Peter and St. Paul, a i.

 

 

 

Sheffield Institute for Studies on Ageing

 

 

Jazyková príprava:

 

            Vyučovanie prebiehalo v anglickom jazyku. Pred odchodom som neabsolvovala prípravné kurzy, z čoho som mala trochu obavy. Tie však rýchlo odbúral milý prístup kolegov a spolupracovníkov. Tiež mi pomohla možnosť zúčastniť sa hodín konverzácie a literárnej tvorby organizované priamo univerzitou pre zahraničných študentov. Pri učení a na vyučovaní neboli problémy.

 

Organizácia štúdia:

            Úvodné stretnutie po príchode a ubytovaní spočívalo vo vyplnení príslušných dokumentov a získaní povolenia na vstup do knižníc a univerzitného  počítačového systému. Samotná organizácia bola výborná. Profesor A. M. Warness,  koordinátor projektu  ma privítal na pracovisku,  predstavil kolegom a ďalším stážistom, ktorí nastúpili šesť až deväť mesiacov  predo mnou. Spočiatku najviac pomohla práve komunikácia so študentmi, ktorí boli nedávno v rovnakej situácii. Pomohli mi zorientovať sa v novom prostredí, za čo sa im chcem aj na tomto mieste poďakovať.  

            Celý pobyt  prebiehal bez kontaktu s ekonomickým oddelením univerzity, nemala som žiadne problémy, záverečné formality boli bez problémov  vybavené.

 

Účasť na prednáškach organizovaných pre študentov Sheffield Institute for Studies on Ageing a Katedru sociologických štúdií.

 

Účasť na seminároch:

 

-         Warnes, T., Spindler, M.  Some social problems of anti-ageing medicine. Seminar Room, Elmfield, Northumberland Road. 5-th July, 2006,

-         Fraiz, T.O. Third Age Policy in Cuba: 'No one is abandoned'. Room 215, Elmfield, Northumberland Road. 5-th July, 2006.

 

Konzultácie.:

 

-         Educational gerontology, Professor A. M. Warnes, SISA,

-         Research activities related to social gerontology, Mrs. M. Crane, SISA,

-         Universities of Third age in United Kingdom, Mrs. R. Webster, U3A in Sheffield,

-         Europubhealth, Master of Public Health education at Sheffield University, Mrs. Ch. Hollins, ScHARR.

 

            Prednáška:

 

-         Prednáška v rámci seminára  Marie Curie Training Fellowship seminar event, August 24-th 2006,

 

Popri uvedených aktivitách prebiehali organizované  konzultácie s p. profesorom A. M. Warnesom počas celej dĺžky trvania študijného pobytu..

 

 

Prístup pedagógov a zamestnancov univerzity, náročnosť štúdia

            Inštitút pre starnutie populácie - SISA je predovšetkým vedecko-výskumné pracovisko, s tým súvisela aj možnosť výberu aktivít počas  môjho pobytu. Napriek tomu, že som na stáž nastúpila začiatkom skúškového obdobia a letných prázdnin, mala som možnosť absolvovať niekoľko prednášok a seminárov. Zároveň som si mohla zvoliť konzultácie podľa predmetu svojho záujmu s ktorýmkoľvek pedagogickým a vedecko-výskumným pracovníkom univerzity.

            Pokiaľ môžem hodnotiť  úroveň  absolvovaných kurzov,  prednášky boli vedené formou diskusie. Náročnosť  štúdia spočívala predovšetkým vo vyučovaní v cudzej reči. Ako stážisti z rôznych končín Európy (Nemecko, Poľsko, Slovensko) sme boli považovaní za rovnocenných domácim študentom. Našou úlohou bolo zároveň pracovať na svojej doktorandskej práci a prezentovať svoje výsledky na seminároch, ktoré sa konali každé dva týždne.  Systém vyučovania sa v oboch inštitúciách výrazne nelíši, prevažne je tvorený prednáškami a seminármi. Študenti dokazujú svoju schopnosť vystupovať a ústne prezentovať svoje názory. Vysoko sa hodnotí  práca počas semestra, vyžaduje sa aktívny prístup, prezentácie, projekty, formulácia vlastného stanoviska. Inštitút  má vysokú úroveň a dobré meno vo Veľkej Británii i zahraničí, štúdium je pre to náročné.

 

 

 

Prístup k študijným materiálom

 

 

            Študijné materiály sú väčšinou originály kníh, ktoré sú k dispozícii v čiastkových katedrových knižniciach alebo univerzitnej knižnici. Niektoré materiály sú dostupné  v elektronickej podobe. Samozrejmosťou je možnosť  vyhotovenia fotokópie.

            Pri registrácii na univerzite je potrebné vyžiadať si prístupové  heslo, ktoré umožňuje napojiť sa na univerzitnú sieť. Bohužiaľ, prístup neumožňuje  internetové pripojenie mimo inštitúcie. Študentom jednotlivých katedier a fakúlt sú k dispozícii voľne prístupné IT miestnosti rovnomerne rozmiestnené v univerzitnom areáli. Otvorené sú denne v pracovných dňoch v čase od 8.00 do 20. 00 hod.   

            Podobne v knižnici je potrebné  predložiť preukaz študenta, ktorý platí do všetkých knižníc univerzity.  V prípade verejných knižníc sa pre získanie  možnosti výpožičiek  stačí  preukázať dokladom totožnosti .

            Za zmienku stojí samotná  budova knižnice. Svojou architektúrou  najviac pripomína budovu Slovenskej televízie v Mlynskej doline. Domáci sú na svoju Art Tower  pyšní. Ide o pravdepodobne najvyššiu budovu vo Veľkej Británii využívanú  pre potreby študentov.  Keď nastúpite do výťahu aby ste sa vyviezli na najvyššie poschodie, kde sídli presklený ateliér študentov architektúry, ponúkajúci najkrajší výhľad na mesto - spomeniete si na domov. Premáva tu pater-noster,

             

 

Úroveň a možnosti sociálnej  integrácie študentov

 

            Azda najpríjemnejšou skutočnosťou spríjemňujúcou kvalitu života študentov je existencia tzv. Students Union, študentskej organizácie, ktorej poslaním je starostlivosť o potreby študentov. V budove, v ktorej sídli je študentom k dispozícii  agentúra sprostredkujúca pracovné príležitosti, ponuka kurzov, voľnočasových aktivít, antikvariát, obchod s  kancelárskymi potrebami, potravinami, kaviareň, IT miestnosť, fax copy, telefónne automaty, dokonca práčovňa... Študenti majú vlastný priestor na organizáciu kultúrnych aktivít  Octagon, kde realizujú koncerty  rôznych hudobných štýlov.

            Jedným z výrazných prejavov je silný tímový duch a spolupatričnosť k svojej Alma mater. Študenti sú združení v rôznych kluboch od divadelných súborov, po športové oddiely. Tradíciou je horolezectvo vzhľadom na blízkosť národného parku the Peak District National Park. Nachádza sa tu najväčšie celoročné lyžiarske stredisko v Európe -  Sheffield Ski Village.

            Študentská  komunita je veľmi silná. Blízke okolie univerzity lemuje radová zástavba rodinných domov určených na prenájom. Počas semestra je mesto plné mladých ľudí.

 

 

Ubytovanie

            Možnosť ubytovania na internátoch  (Earnshaw, Halifax, Sorby, Stephenson, Ranmoor a Tapton) prichádzala do úvahy až  s odchodom študentov na letné prázdniny. Využila som možnosť ubytovania na priváte, ktorý mi odporučil p. profesor A.M. Warness. S ubytovaním, ako aj s prístupom domácich som bola veľmi spokojná. Výhodou bola pomerne blízka vzdialenosť na pracovisko (cca 25 minút)..

 

Ktoré aspekty študijného pobytu je potrebné oceniť ?

 

·        Ľudí,

mala som možnosť stretnúť pedagógov a  študentov, ktorých  zaujíma rovnaká vedná oblasť skúmania. Bola to unikátna príležitosť konfrontovať svoje názory a výskum s doktorandmi z celého sveta,

 

·        prístup k informáciám a študijným materiálom,

Statusom študenta som získala prístup k informačným zdrojom, ktorý by mi inak nebol umožnený,

 

·        možnosť vytvoriť si individuálny plán/rozvrh,

podporovaná tvorivosť a vlastné praktické skúsenosti študentov,

 

·        rozvoj samostatnosti a zodpovednosti,

      naučila som sa orientovať v cudzej krajine, vybavovať formality v cudzom jazyku,

 

·        rozšírenie si obzoru o poznatky o iných krajinách, zvykoch

prostredníctvom kontaktu so študentmi rôznych národností.

 

 

Študijný pobyt vo Veľkej Británii bol dôležitou súčasťou môjho doktorandského štúdia. Umožnil mi nadobudnúť vedomosti a zručnosti, ktoré by som možno inak nedostala, alebo nemala možnosť získať. 

 

Celkové zhodnotenie pobytu

            Pobyt na zahraničnej univerzite považujem za pozitívnu skúsenosť. Je to príležitosť získať nové skúsenosti, zlepšiť jazykové  kompetencie, spoznať uznávaných odborníkov vo svojom odbore, a v neposlednom rade - nájsť nových priateľov.

            Rada by som poďakovala obom inštitúciám za možnosť zúčastniť sa programu Marie Curie Training Fellowship, za spoluprácu a zabezpečenie výborných podmienok pre pobyt. Verím, že  ostaneme v kontakte.

 

 

Úlohy vyplývajúce zo študijného pobytu

 

            Vypracovanie a publikácia predkladanej správy, implementácia získaných poznatkov v pedagogickej praxi, ich využitie pre potreby doktorandskej práce na tému: Výchova k zdraviu špecifickej cieľovej skupiny - seniorov.

 

 

Doplňujúce informácie nájdete na stránkach:

 

-            http://sk.wikipedia.org/wiki/Sheffield

-            http://www.geocities.com/Sheffield

-            http://www.sheffield.gov.uk/out--about/tourist-information - oficiálna stránka mesta,

-            http://www.shef.ac.uk/about/sheffield - stránka the University of Sheffield,

-            http://www.shef.ac.uk/sisa/ - stránka Sheffield Institute for Studies on Ageing,

-            http://www.peakdistrict.org/ - informácie o Národnom parku Peak District.

-            http://www.sheffieldforum.co.uk/ - diskusné fórum mesta Sheffield

 

V prípade ďalších otázok ma kontaktujte na: zuzana.takacova@szu.sk.

 

PhDr.Zuzana Takáčová