Niektoré riziká potravín a vody spôsobené infekčnými patogénmi
doc. MUDr. C. Klement PhD., L. Maďarová
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici, odbor lekárskej mikrobiológie, Cesta k nemocnici 1, Banská Bystrica 975 56
Súhrn
Vzostup produkcie potravín a ich centralizácia má za následok ich rozsiahlu, vnútroštátnu, európsku a v niektorých prípadoch až celosvetovú distribúciu.
Možná zámerná kontaminácia potravín, prípadne vody a vodných zdrojov nie je zriedkavá. Možnosť kontaminácie závisí na agens, ktorým môžu byť baktérie, vírusy, huby, protozoá alebo toxíny. V súvislosti s potravinami a vodou možno hovoriť aj o bioterorizme, biozločine (biocrime), ale naopak aj o celkovej pripravenosti štátu alebo organizácie štátnej či súkromnej a to tak, aby bola schopná efektívne čeliť takýmto hrozbám. Dôsledky vyplývajúce z takýchto ohrození môžu mať až globálny charakter. Jedná sa o vážny problém, ktorým sa zaoberá aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Takáto kontaminácia môže byť spôsobená biologickými, chemickými a radiačnými látkami. Býva vyvolaná prirodzene, neúmyselne alebo zámerne. Okrem toho pri zámernej kontaminácií potravín a vody hovoríme aj o biozločine, bioterorizme alebo sa môže jednať o použitie biologických zbraní.
Kľúčové slová: Potraviny, kontaminácia, voda, agens, ohrozenie, bioterorizmus
Úvod
Pitná voda pre obyvateľstvo a zásoby potravín bývali predmetom sabotáží v dávnej minulosti ako aj počas vojenských ťažení. V nedávnej minulosti však nešlo o sabotáže takého typu, ale najmä o činy možného terorizovania obyvateľstva a občianskej spoločnosti. Teroristi majú rozličné motívy a to od uplatňovania nátlaku až k politickej destabilizácií. V takomto prípade nie je hlavným cieľom spôsobiť masové straty, ale „postačuje“ šírenie paniky a narušenie normálneho chodu života obyvateľstva a hospodárstva. Zatiaľ čo zámerná kontaminácia pitnej vody môže spôsobiť ochorenia ľudskej populácie, dlhodobé poškodenie zdrojov pitnej vody môže mať katastrofálne následky pre verejné zdravotníctvo. Aj keď zámerná a cielená kontaminácia všetkých zásob potravín v danej oblasti nie je pravdepodobná znamená poškodenie zdrojov pitnej vody ich významné zhoršenie. Ľudia ako aj zvieratá sú zraniteľné voči takémuto druhu útoku. (Tab.č.1)
úloha vlád a organizácií pri zábrane kontaminácie potravín a vody
Vlády a obchodné či iné organizácie v súkromnom sektore by si mali uvedomiť potrebu zabrániť a primerane reagovať na zámernú kontamináciu vody a potravín. Takéto ohrozenie si vyžaduje zvýšený prísun finančných prostriedkov najmä od organizácií v komerčnom sektore, ktoré obyčajne neuvažujú o terorizme, pričom tento je oveľa aktuálnejší ako si mnohí uvedomujú. Ekonomické a sociálne dopady v týchto prípadoch sú rovnaké ako všetky činy a skutky, ktoré majú jasnú súvislosť s terorizmom. Ochrana a bezpečnostné opatrenia by mali byť pravidelne vyhodnocované pričom by mala byť jasne definovaná schopnosť pružnej reakcie na dané ohrozenie. Prevádzkovatelia a zásobovatelia vodných zdrojov, výrobcovia a iné organizácie súkromného sektora sa musia podieľať na rozvoji a implementácií plánov zabezpečenia, ktoré obsahujú prevenciu, detekciu a odpoveď v súvislosti so zámernou kontamináciou. V týchto plánoch musí byť obsiahnuté doškoľovanie spotrebiteľov a aktívne spôsoby komunikácie s tlačou a verejnosťou. Zlepšujúcou sa bdelosťou sa zároveň znižuje zraniteľnosť ale taktiež pravdepodobnosť ako náhodnej tak i zámernej kontaminácie. Hrozba terorizmu by nemala znamenať, že iné bezpečnostné hľadiská, ako je napríklad prevencia náhodnej kontaminácie pitnej vody a potravín, budú ignorované a ani by to nemalo spôsobovať paniku.
Pretože pitná voda a potraviny ako aj lieky sú pravidelne spotrebovávané ľuďmi predstavujú tieto komodity najľahší prostriedok dopravy letálneho alebo zneschopňujúceho množstva toxických chemikálií alebo biologických agens. Systémy pre výrobu a úpravu pitnej vody ako aj výroby a distribúcie potravín a iných spotrebiteľských produktov dávajú mnohé príležitosti na zámernú kontamináciu. Globalizácia, komplexná výroba a dopravné systémy sú tým čo pri výrobe a distribúcií potravín môže spôsobiť kontamináciu a nárast zraniteľnosti. Rozdielnosť zdrojov taktiež znižuje pravdepodobnosť, že všetky zdroje potravín a liekov môžu byť kontaminované. V prípade vody to znamená straty alternatívnych zdrojov a čo je najvážnejší problém aj potenciálne zvyšuje hystériu a paniku.
Šírenie ochorení býva v ľudskej populácií sprevádzané značným počtom mikroorganizmov, ktoré sa pomnožujú v potravinách a vo vode a takto ich kontaminujú. (Tab.č.2). Taktiež potraviny a pitná voda môže byť kontaminované toxickými chemikáliami. Rozsiahle poškodenie potravinových zásob spôsobuje aj ochorenia domácich zvierat. Takéto epidémie spôsobujú zahltenie verejných služieb, bývajú značne medializované s následnými vedľajšími ekonomickými, sociálnymi a politickými efektmi. Tieto skutočnosti vyúsťujú do straty verejnej dôvery obyvateľstva vo vládu a orgány verejnej správy a samosprávy. Teroristi vo všeobecnosti zaznamenávajú takéto, pre nich želateľné úspechy, najmä tam kde sa im darí kontaminovať pitné a potravinové zdroje.
V prípade, že sa použijú na vyvolanie ochorení baktérie, vírusy, protozoá, huby alebo toxíny v súvislosti s vojenskými operáciami a následne vyvolajú ochorenia ľudí, zvierat alebo rastlín a následne infikujú potraviny alebo vodu hovoríme o použití biologických zbraní. (Tab.č. 3)
Súhrnne prevenciu, detekciu a odpoveď (reakciu) označujeme ako pripravenosť.
Programy, ktoré majú za cieľ zabrániť sabotážam pitnej vody, potravín a iných spotrebiteľských výrobkov ako sú kozmetika a lieky sú založené najmä na:
1. prevencií
2. detekcií
3. odpovedi, (reakcií)(1)
Niektoré definície
V súvislosti s kontamináciou potravín a vody je dôležité si uvedomiť niekoľko definícií, ktoré sa často vyskytujú v tejto problematike a je veľmi žiadúce ich používať v správnych súvislostiach.
Biologická zbraň - biologické agens, toxíny, resp. bioregulátory v spojení s prostriedkami na ich disemináciu (munícia) pôsobia v priestore napadnutia a s prostriedkami na ich dopravu (nosné systémy) do priestoru napadnutia. Optimálne biologické agens pre biologické zbrane by mali vyhovovať desiatim klasickým Roseburyho kritériám: 1.)vysoká infektivita (malá infekčná dávka), 2.)vysoká morbidita spojená s vyradením zasiahnutých osôb z činnosti, poprípade vysoká letalita, 3.)možnosť masovej produkcie agens, 4.)vysoká odolnosť agens voči vonkajším vplyvom pri ich diseminácii a skladovaní, 5.)možnosť nákazy infekčným aerosólom, 6.)vysoká kontagiozita, 7.)chýbanie možnosti profylaktickej imunizácie, 8.)liečba ochorenia náročná alebo neefektívna, 9.)nemožnosť alebo vysoká náročnosť detekcie a identifikácie použitého agens, 10.)obmedzené riziko retroaktivity (prenosu agensu alebo ochorenia späť na útočníka).
Agroterorizmus - úmyselné zneužitie biologických agens (biologických zbraní) na vyvolanie ochorenia zvierat alebo rastlín motivované politicky, nábožensky alebo ideologicky.
Bioterorizmus - úmyselné zneužitie biologických agens na vyvolanie ochorenia ľudí alebo zvierat motivované politicky, nábožensky alebo ideologicky.
Biozločin (biocrime) – úmyselné zneužitie alebo hrozba zneužitia biologických agens (biologických zbraní) na vyvolanie ochorenia ľudí, zvierat a rastlín, pričom tento čin je na rozdiel od bioterorizmu (agroterorizmu) motivovaný osobnými pohnútkami (zisk peňazí, pomsta, a pod.).
Pripravenosť – súhrnné označenie pre prevenciu, detekciu a odpoveď (reakciu).
Prirodzená kontaminácia potravín - dochádza k nej počas výroby, spracovania, maloobchodnej distribúcie a spotreby.
Mikrobiálna kontaminácia - pochádza zo zvieracích výkalov, mikroorganizmov vyskytujúcich sa v životnom prostredí alebo mikrobiálnej flóry personálu, ktorý prichádza s nimi do styku pri ich spracovávaní.(2)
Potraviny ako nástroj teroristických činov
Potraviny alebo nápoje predstavujú od antických čias obľúbený spôsob na podanie prostriedkov, ktoré viac alebo menej spoľahlivo spôsobili smrť záujmovej osoby.
Cisár Claudius sa po požití húb stal bohom, čo je eufemistické vyjadrenie jeho otrávenia .
V stredoveku travičské aféry boli bežnou súčasťou praxe a metód ako dosiahnuť odstránenie konkurentov na šľachtických a panovníckych dvoroch. V týchto dobách, (v staroveku a stredoveku ), boli bežní tzv. ochutnávači jedál a nápojov.
Následne uvádzame zdokumentované prípady postihnutia ľudí po podaní infikovaných potravín ako dôsledok bioterorizmu, biozločinu alebo poškodenia ľudí v dôsledku neúmyselne spôsobenej epidémie kedy boli kontaminované potraviny.
1946- pokus o otrávenie zajatých príslušníkov SS soľami arzénu, ktorý sa podarilo vpraviť do bochníkov chleba v pekárni (bioterorizmus)
1964-1966-niekoľko epidémií brušného týfusu a dyzentérie v japonských nemocniciach kedy boli potraviny a nápoje kontaminované mikrobiológom, ktorý naviac ešte infikoval susedov a členov rodiny, aby získal kmene do súboru potrebného pre doktorandskú prácu. Viac ako 100 ľudí bolo infikovaných, 4 zomreli (biozločin)
1966- prepustený zamestnanec nemocnice v Dallase zámerne kontaminoval komerčne pripravené pekárenské výrobky poprášením kmeňom Shigella dysenteriae 2 v dennej miestnosti personálu následkom čoho ochorelo 12 ľudí (biozločin)
1970-počas karnevalu na McGillovej univerzite došlo k infestácií (zamoreniu) potravín, ktorú vykonali štyria študenti a infikovali vajíčkami Ascaris suum potraviny (biozločin)
1978-v snahe poškodiť izraelskú ekonomiku boli citrusové plody dovážané do Európy kontaminované soľami ortuti (bioterorizmus)
1984- teroristický útok na šalátové bary členmi náboženskej sekty Radžaníš, aby ovplyvnili komunálne voľby (bioterorizmus)(5)
1985-epidémia spôsobená kmeňom Salmonella typhimurium, ktorá postihla 170 000 ľudí, bola spôsobená kontamináciou pasterizovaného mlieka v USA (neúmyselne spôsobená epidémia)
1985-epidémia listeriózy v Los Angeles viedla k úmrtiu 48 ľudí pričom Listeria monocytogenes bola dokázaná v mäkkých syroch (neúmyselne spôsobená epidémia)
1989-domnelé kontaminovanie čílskeho ovocia viedlo k jeho stiahnutiu z trhu v USA (bioterorizmus)
1989-stafylokoková enterotoxikóza mala väzbu na huby v konzervách dovezených z Číny do USA (neúmyselne spôsobená epidémia)
1991-epidémia hepatitídy A spôsobená konzumáciou kalamárov v Šanghaji postihla 300 000 jedincov (neúmyselne spôsobená epidémia)
1991-3 prípady cholery v štáte Maryland v dôsledku spotreby mrazených kokosových orechov dovezených z Thajwanu (neúmyselne spôsobená epidémia)
1994-neúmyselná kontaminácia zmrzlinového základu spôsobila ochorenie 224 000 jedincov v 41 štátoch USA, tým, že bola prenesená do tankerov a na kamiónoch v ktorých sa predtým prevážali nepasterizované vajcia a následne distribuovaná po USA (neúmyselne spôsobená epidémia)
1994-1995, (december- január)- Salmonella Agona PT, 15 ochorení sa vyskytlo vo Walese a Anglicku, súčasne s veľkou epidémiou v Izraeli, ktorá postihla viac ako 2 200 ľudí, trvala päť mesiacov. Pôvod bol v kóšer prísade do potravín veľmi obľúbenej u školskej mládeže importovanej z Izraela. Dodatočné prípady sa vyskytli v USA (neúmyselne spôsobená epidémia)
1995-tadžická opozícia počas osláv Nového roku pridala do šampanského stopové množstvá kyanidu a spôsobila tak smrť piatich civilistov a deviatich vojakov (bioterorizmus)(4)
1996-asi 8000 detí v Japonsku ochorelo a niekoľko z nich zomrelo po infekcii spôsobenou E. coli O 157:H7 cestou chrenových šprotov podávaných v školských jedálňach ( neúmyselne spôsobená epidémia)
1996-epidémia infekcie spôsobenej Escherichia coli O 157:H7 postihla viac ako 400 jedincov, z ktorých 17 zomrelo v strednom Škótsku , ktorí konzumovali mäso z mäsiarstva z mestečka Wishaw (neúmyselne spôsobená epidémia)
1996-epidémia cyklosporidiózy v Severnej Amerike v dôsledku konzumácie infikovaných černíc z Guatemaly, (neúmyselne spôsobená epidémia)(3)
1997- 161 prípadov hepatitídy A u študentov a personálu štyroch rozličných škôl v dôsledku konzumácie mrazených jahôd importovaných z Mexika (neúmyselne spôsobená epidémia)
1997-epidémia spôsobená vírusom Norwalk v Kanade v dôsledku kontaminácie černíc zo Slovinska, ochorelo 300 ľudí. Následne sa vyskytlo viacero ohnísk v Európe (neúmyselne spôsobená epidémia)
1998-v dôsledku údajnej kontaminácie frankfurtských párkov kmeňmi Listeria spp. americké spoločnosti prišli o zárobok 50- 70 mil. USD. (bioterorizmus)
1998, august-1999, Január-79 ochorení spôsobených zriedkavým sérotypom Listeria monocytogenes 4b, ktorý sa vyskytol v 17. štátoch USA. Ochorenie bolo spôsobené distribúciou hot - dogov a lahôdkového mäsa (neúmyselne spôsobená epidémia)(5)
Takéto a podobné prípady biozločinu, bioterorizmu a neúmyselne spôsobených epidémií sa budú vyskytovať a aj sa vyskytujú, nakoľko potraviny a voda sú vhodným médiom na prenos infekčných ochorení. Tento výpočet potvrdzuje, že aj v krajinách s vysokým hygienickým štandardom sa vyskytujú takéto prípady, ktoré sú následne veľkým verejno-zdravotníckym problémom.
Tabuľka 1
Potenciálna hrozba biologických agens pri pití kontaminovanej vody
Agens |
Možné ohrozenie vody |
Stabilita vo vode |
Tolerancia na chlór |
Bacillus anthracis Brucella spp. Clostridium perfringens Francisella tularensis Burkholderia mallei Burkholderia pseudomallei Shigella spp. Vibrio cholerae Salmonella spp. Yersinia pestis Coxiella burnetti Rickettsia spp. Chlamydia psittaci Alphavírusy Filovírusy, Arenavírusy, Bunyavírusy, Flavivírusy Vírus varioly Vírus hepatitídy A (VHA) Cryptosporidium spp. Botulotoxíny T-2 mykotoxíny Aflatoxíny Ricín Stafylokokové enterotoxíny Mikrocystíny Anatoxín A Tetrodotoxín Saxitoxín |
áno pravdepodobné pravdepodobné áno nepravdepodobné nepravdepodobné áno áno áno áno možné nepravdepodobné možné nepravdepodobné nepravdepodobné
možné áno áno áno áno áno áno áno
áno pravdepodobné áno áno |
2 roky (spóry) 20-72 dní bežne v odpade do 90dní do 30 dní neznáma 2-3 dni prežíva dobre 8 dní, čistá voda 16 dní neznáma neznáma 18-24 hodín neznáma neznáma
neznáma neznáma týždne a viac stabilný stabilné pravdep. .stabilný neznáma pravdep. .stabilné
pravdep. stabilné inaktivovaný (dni) neznáma stabilný |
rezistentné spóry neznáma rezistentné inaktivované 1ppm/5min neznáma neznáma inaktivované 0,05ppm/10min ľahko zničiteľné inaktivované neznáma neznáma neznáma neznáma neznáma neznáma
neznáma inaktivované 0,4ppm/30min oocysty-znič.720ppm/10 min inaktivované 0,6ppm/20min rezistentné rezistentné rezistentné pri 10 ppm neznáma
rezistentné pri 100 ppm neznáma inaktivované pri 0,05ppm rezistentné pri 10 ppm |
Okolitá teplota, 1 ppm voľne prístupný chlór (FAC), 30 minút
Biological Warefare Agents as Potable Water Threats, US Army Center for Health Promotion and Preventive Medicine, Aberdeen Proving Ground, MD, USA, March 1998.
Ali S. Khan, David L. Swerdlow, Dennis D. Juranek. 2001. Precautions against Biological and Chemical Terrorism Direct at food and Water Supplies. Public Health Reports, Jan-Feb 2001, vol. 116.
TABUĽKA 2
Zoznam infekčných a prenosných ochorení, ktoré sú p renášané
Patogény prenášané jedlom, ktoré kontaminovala infikovaná osoba manipulujúca s ním
Calicivírusy (Norwalk a Norwalk - like vírusy) Vírus hepatitídy A (VHA) Salmonella typhi Shigella spp. Staphylococcus aureus Streptococcus pyogenes |
II. Patogény zriedka prenášané jedlom, ktoré kontaminovala infikovaná osoba manipulujúca s ním, ale najčastejšie prenášané kontamináciou zdroja pri spracovaní jedla alebo neprenášané potravinovou cestou
Campylobacter jejuni Cryptosporidium parvum Entamoeba histolytica Enterohemoragická Escherichia coli Giardia lamblia Netýfusové salmonely Rotavirusy Taenia solium Vibrio cholerae 01 Yersinia enterocolitica |
Patogény prenášané jedlom, ktoré kontaminovala infikovaná osoba manipulujúca s ním
Calicivírusy (Norwalk a Norwalk - like vírusy) Hepatitída A vírus Salmonella typhi Shigella spp. Staphylococcus aureus Streptococcus pyogenes |
Federal Register: September 15, 1998 (Volume 63, Number 178), pp: 49359- 19360
Ali S. Khan, David L. Swerdlow, Dennis D. Juranek. 2001. Precautions against Biological and Chemical Terrorism Direct at food and Water Supplies. Public Health Reports, Jan-Feb 2001, Vol. 116.
Tabuľka 3
Biologické agens, ktoré je možné zneužiť ako biologickú zbraň, prenášané
potravou a ich vlastnosti
|
Dostupnosť |
Minimálna infekčná dávka, sekundárny prenos |
Klinické syndrómy |
Úmrtnosť v prípade nakazenia |
Ďalšie charakteristiky mikróba alebo ochorenia |
|
Botulotoxín |
Ubikvitne v prostredí rozšírené organizmy, kultúry vyžadujú anaeróbne prostredie |
LD30= 0,001 μg/ kg |
Klesajúca paralýza medzirebrových svalov, respiračné zlyhanie |
5% u liečených pacientov |
95% pacientov potrebuje hospitalizáciu, 60% pacientov potrebuje intubáciu |
|
Salmonella sérotypy (okrem Salmonella typhi) |
Klinické a výskumné laboratóriá, zbierky mikroorganizmov, hydina |
103 organizmov, obmedzený sekundárny prenos |
Akútne hnačkové ochorenia, 1-3% chronicita |
› 1% |
Znáša aj nízke teploty, dlho prežíva v prostredí |
|
Salmonella typhi |
Klinické a výskumné laboratóriá |
105 organizmov, sekundárny prenos možný |
Akútne febrilné stavy, 10% relapsv, 1% intestinálna ruptúra |
10% neliečených pacientov, 1% liečených |
Rôzne klinické syndrómy, dlhá inkubačná doba (1-3 týždne), asymptomatický priebeh v 3% prípadov |
|
Shigella spp. |
Klinické a výskumné laboratóriá |
102 organizmov, sekundárny prenos možný |
Akútne hnačky, často krvavé |
‹ 1% |
|
|
Shigella dysenteriae typ 1 |
Klinické a výskumné laboratóriá |
10-100 organizmov, sekundárny prenos možný |
Dyzentéria, záchvaty |
Viac ako 20% liečených |
Dyzentéria, hemolytycko-uremický syndróm, kŕče u detí |
|
Escherichia coli O157:H7 |
Klinické a výskumné laboratóriá, hovädzí dobytok, farmy |
› 50 organizmov, sekundárny prenos možný |
Akútne krvavé hnačky, 5% hemolyticko-uremický syndróm, dlhotrvajúce komplikácie |
1% |
Dlho trvajúce komplikácie: hypertenzia, renálna nedostatočnosť, neurologické komplikácie |
|
Vibrio cholerae |
Klinické a výskumné laboratóriá |
108 organizmov, sekundárny prenos možný |
Akútne život ohrozujúce dehydratačné diarhoes |
Viac ako 50% neliečených, 1% liečených |
V minulosti spôsobovalo masívne epidémie prenášané vodou v oblastiach so zníženou hygienou (chudoba) |
Jeremy Sobel, All S Khan, David I. Swerdlow.: Threat of a biological terrorist attack on the US food supply: the CDC perspective, Public Health, The Lancet, Vol 359, March 9, 2002
Záver
Fakt, že teroristi by mohli ohroziť zámernou kontamináciou zdroje pitnej vody, potraviny alebo iné predmety dennej spotreby je treba brať veľmi vážne. Na to, aby sa znížila možnosť rizika sabotáže, bude potrebné vynaložiť enormný stupeň spolupráce medzi verejným zdravotníctvom, policajnými zložkami, vládou, verejno-právnymi službami, komerčným a privátnym sektorom a verejnosťou. Svetová zdravotnícka organizácia vyvíja návody na zabránenie hrozby terorizmu vo vzťahu k potravinám pre spolupracujúce členské štáty. Orgány na ochranu zdravia by mali vykonávať nie len surveillance infekčných ochorení a reakcie na incident ale aj podporovať a vytvárať predpoklady pre tvorbu a vykonávanie preventívnych opatrení.
Existujú časté a zákonité ťažkosti pri odovzdávaní informácií a vzájomnej informovanosti v súvislosti s citlivými spravodajskými informáciami, najmä ak sa jedná o nešpecifické hrozby.
Úplná eliminácia celého rizika neúmyselného alebo zámerného kontaminovania je prakticky vylúčená. Cieľom musí byť redukcia rizika na najnižšiu možnú mieru a rekcia musí byť rýchla, keď sa vyskytne kontaminácia potravín. Systém zabezpečenia voči kontaminácii by mal do seba včleniť vhodné mechanizmy na rozpoznanie zámernej kontaminácie. Finančné prostriedky, ktoré je potrebné venovať na riešenie hrozieb a incidentov by mali zodpovedať rozsahu očakávaného rizika. V žiadnom prípade sa nedajú zabezpečovať programy, ktoré sú finančne poddimenzované. Spotrebitelia hrajú významnú úlohu pri zábrane výskytu a potrebe si uvedomenia vlastného rizika. Hrozby a podozrenia by mali byť oznamované príslušným orgánom. Výchova spotrebiteľa by mala obsahovať informácie o plánoch pripravenosti. Úsilie, smerujúce k zabráneniu kontaminácie by malo byť úplné a nemalo by nahradzovať iné aktivity.(7)
Literatúra
Adresa autora:
doc. MUDr. Cyril Klement PhD.
Regionálny úrad verejného zdravotníctva
Banská Bystrica